Omgeving

De omgeving en de bezienswaardigheden.

Van Ewijcksluis is een klein dorp zonder winkelvoorzieningen (daarvoor moet u naar Anna Paulowna).  Naast de jachthaven was voorheen het restaurant De Brug gevestigd. Helaas is het restaurant tegenwoordig gesloten.

Maar natuurlijk kunt u ook koffie, thee, een biertje of een wijntje in de havenkantine komen drinken.

Achter de sluis en de dijk begint het Amstelmeer. Ruim water, waar kan worden gezeild, gevaren, gezwommen, gevist, gesurfd en voor anker liggend, geluierd.

Ook een fietstocht om het Amstelmeer, al dan niet uit te breiden met een toer over het voormalige eiland Wieringen is een aanrader. De geschiedenis daar gaat terug tot de Vikingen.

 

Anna Paulowna vervult in meerdere opzichten de centrumfunctie. Bestuurlijk gezien van de grote gemeente Hollands Kroon en wat de dagelijkse voorzieningen betreft van dit (polder)deel van de gemeente.

Op loopafstand van de jachthaven het Oude Veer, ligt het winkelcentrum Molensluis. Hier vindt u maar liefst vier supermarkten, snackbars, restaurants (Chinees-Indisch, Grieks en klassiek), slagerijen, een viskraam, een bakker, kortom te veel om op te noemen.

In het voorjaar is een tocht langs de kleurige bollenvelden door de polder rond Anna Paulowna en Breezand een aanrader. En heel specifiek in het dorp zelf, de elk jaar weer speciaal aangelegde Poldertuin, gelegen achter het witte Polderhuis tegenover het winkelcentrum. Vrij toegankelijk, dagelijks geopend. Een lust voor het oog en een landelijk bekende toeristische trekker! Een ongekende kleurenpracht!

Eveneens op loopafstand ligt het landgoed Hoenderdaell. Dat mag u, jong en oud, ook niet missen. Gelegen tussen de Lage Oude Veer en de Ewijcksvaart gelegen biedt het door een bosrijk gebied een wandeling langs de meest exotische dieren in grote variëteit. Tevens is er een opvangcentrum voor verwaarloosde leeuwen, tijgers en panters. Allemaal op korte afstand te zien. Een absoluut hoogtepunt, vooral voor de kinderen zijn de makies wanneer ze gevoederd worden. Verder een prachtige roofvogelshow. En verder is er een geweldige, avontuurlijke speeltuin. Dagelijks geopend.

Voor de liefhebber van historie vinden we aan de Zandvaart bij Breezand het Poldermuseum, dat een blik geeft op het ontstaan van de polder en het leven van haar bewoners door de jaren heen. Iedere dinsdagmiddag en elke eerste zondagmiddag van de maand geopend.

Bezoek Hollands Kroon
Wees welkom in Hollands Kroon en geniet.