Hemelvaarttocht 2014 en verslag

En zo begon het..

Hallo allemaal

Het is al bijna weer Hemelvaart, hahaha.

Ja ja ja, de boten zijn nog maar net uit het water en nog niet eens opgedroogd, maar ik kon het gewoon niet laten om even te laten weten, dat ik er nu al weer druk mee bezig ben: de Hemelvaart komt sneller, dan we denken, dus hup in de pen.

Hemelvaart valt laat volgend jaar, te weten op 29 mei 2014. Dus kan het weer er alleen maar beter op worden: reden te meer om verder weg te gaan, dan de laatste keer.

Dit jaar is het de bedoeling, dat we verzamelen bij de KMJC te Den Helder op maandag 26 mei. Het vertrek is dan dinsdag 27 mei vanaf de KMJC, en we komen dan zondag 1 juni terug.

Ik hoop, dat iedereen weer van de partij is en dat we de komende winter lekker kunnen dromen over de tochten, die we kunnen gaan maken.

Als er vragen zijn, dan hoor ik het wel.

Aanmeldingen of afmeldingen gelieve via de email: jga.hendriks@quicknet.nl

admiraal1

Met vriendelijke groet.

Rob Hendriks

 

Verslag hemelvaart 2014

Maandag 13.30uur vertrek naar Den Helder aankomst in de KMJC 17.00uur Simon staat ons al op te wachten, na te hebben afgemeerd krijgen we te horen dat Bertus niet komt omdat hij op Zandvoort zit vanwege zijn zoon, dus zijn we nu nog maar met 3 bootjes, de Al Shamal met Gerd en Frank, de Calmare met Axel en Bernard die in Muiden aan boord stapt en natuurlijk de Yentl met Rob en Martijn.

We zullen wel zien hoe en wat we gaan doen dat is natuurlijk allemaal afhankelijk van het weer, het plan wat ik heb is rondje Noord Holland, tijdens de bekende nasi hap houden we het palaver, we zien er met goede moet naar uit om het rondje Noord Holland te varen.

We varen dus met 3 boten Simon word nog voorgesteld om aan boord van de Calmare te stappen, maar besluit toch om het niet te doen.

Dinsdag 7.00uur vertrekken we, met vereende krachten helpen we de Calmare uit zijn box  die dwars op de wind ligt, in zijn achteruit word het niks dus helpen we Axel op weg door met veel lijnen naar alle kanten haar uit de box te trekken.

Frank en Gerd gaan ook goed weg, dus op weg naar IJmuiden zo met halve wind kracht 3 tot 4 oost gaat het op een slakke gangetje, het weer over de marifoon: Texel Rottum kracht 6 overige districten geen waarschuwingen waar halen ze het vandaan?

Op deze manier halen we IJmuiden niet op tijd en zullen we het laatste deel stroom tegen hebben, dus zeilen zakken en motoren. Aankomst in IJmuiden 14.30uur en mooi weer nog steeds. We betalen de ligplaatsen en ja hoor de regen doet zich gelden waarom nou? Oké jongens effe een biertje dan douchen en dan palaveren bij Axel op de boot, tjonge wat een ruimte dat is wat anders als een Etap he Frank?

Besloten word dat we woensdag morgen 7.30uur naar Muiden afvaren, Frank heeft nog gebeld hoe laat hij terug moet zijn, zondag moeten de kinderen zwemmen dus besloten word dat we vrijdag al op Texel zijn en dat we zaterdag weer in Anna Paulowna zijn.

Woensdag besloten is dus dat we naar Muiden gaan er is daar een leuk jachthaventje waar ik al eens eerder geweest ben, tegenover de Groene Draak van Beatrix en onder het kasteel Muiderslot is het leuk toeven, 7.30uur gooien we de trossen los en gaan we op weg.

Van het weer wat ze voorspeld hebben zien we nog weinig, het is nog droog en bladstil, aankomst bij de sluis van IJmuiden staan ze al op ons te wachten de deuren zijn open en we kunnen zo de sluis in, het is verdacht stil op het water en er is weinig scheepvaart nog, dat zal bij Amsterdam wel anders zijn.

We vervolgen de weg en ja hoor bij Amsterdam word het drukker, ogen voor en achter zijn nodig en  het begint ook te regenen, van die miezerregen maar goed dat ik een bril heb dan komt het niet in je ogen, het houd maar niet op, en het begint ook wat te waaien, Amsterdam voorbij op weg naar de Oranjesluizen het begint harder te regenen Martijn maakt mijn  bril nog droog zodat ik wat kan zien.

De Oranjesluizen gaan we ook vrij vlot door dus snel op weg naar Muiden, ik had verwacht de sluizen uit dan naar Pampus en dan recht oversteken naar Muiden maar dat valt vies tegen, door het slechte weer zien we Pampus niet en ook Muiden niet, dus puzzelen op de kaart, blij dat ik een bril heb dus niet, ik zie geen kloot van de regen, Martijn gaat even sturen en dan ga ik naar binnen maak mij  bril schoon en doe een positie peiling op de kaart en zet een nieuwe koers uit, het is even zoeken maar dan komen we er toch. Dus toch maar een waypoint maken van Muiden dan word het wat makkelijker als je in slecht weer zit, aankomst in Muiden 14.00uur ruim op tijd.

Bernard sluit eindelijk aan bij Axel dus hoeft hij ook niet meer alleen te varen, we zitten nog wat te drinken en te bepraten wat we donderdag gaan doen, donderdag gaan we naar Medemblik of Den Oever dat licht er een beetje aan hoe vlot het gaat, Gerd en Frank hebben nog steeds dikke schik dus ik ook, vanavond maar even bieren bij ze, het regent dus kunnen toch niet veel doen.

Donderdag Muiden regen en nog meer regen en harde wind, dus weer op het Markermeer slecht weer, we besluiten om naar Medemblik te gaan en als het opschiet en goed gaat door te varen naar Den Oever.

9.00uur vertrekken we en stampen lekker, iets te grote fok opgezet dus maar even wisselen voor de werkfok, het weer zit niet echt mee harde wind nno dus pal tegen maar nog wel te bezeilen en regen, de sluis bij Enkhuizen gaat goed en we kunnen allemaal mee, iets wat ik niet verwacht had omdat het wel druk is maar goed het gaat vlot, sluizen uit en het word beter weer, 14.30uur hebben we Medemblik in zicht het gaat goed allemaal dus dan maar even door douwen naar Den Oever.

Aankomst in Den Oever 19.00uur we hebben het een beetje gehad dus lekker eten en onder de wol, besloten word dat we gaan eten bij Dikke Dries maar die zit vol, dan Den Oever in, restaurant De Haan is uitgestorven of failliet? Dan restaurant Basalt maar, die hebben gelukkig nog een plekje voor ons en we gaan lekker aan het Texels bier en een spies met veel vlees, jammie het ziet er allemaal goed uit het eten en de leuke meiden enzo dus genieten we in volle teugen, nog even een wandeling terug naar de boot met veel lol, dan maar douchen en mandje in morgen Texel voor de bbq .

Vrijdag bestemming Texel Oude Schild, dus even uitslapen we hoeven maar om 10.00uur weg want het is 10.30uur hoogwater Den Oever, we zijn op tijd door de sluizen en het is prachtig weer. Dus voltuig varen wat een genot hier doen we het voor, beetje eten onderweg heerlijk gewoon, aankomst Oude Schild 13.40uur.

De havenmeester staat ons al op te wachten ik hoop dat ze een plekje hebben want het is best druk, als we eenmaal liggen besluiten we om een keer niet te bbqen maar lekker aan de vis te gaan, 19.00uur zijn we terug op de boot heerlijk voldaan, Gerd heeft bewezen een zeer goede gastvrouw te zijn, gaaf hoe hij het regelde 4 bier 2 cola en allemaal een groot portie kibbeling miet pommes und sause haha gewoon te gek, hij kreeg een apparaat mee terug en als het afging kon hij de bestelling halen super gewoon.

Eenmaal op de boot is het nog even na zitten en bieren Gerd en Frank moet morgen alweer terug vanwege de kinderen, wij besluiten om nog even een dag te blijven.

Zaterdag Frank en Gerd gaan om 10.00uur weg tja dan zit het er alweer op, ze hebben het reuze naar hun zin gehad en het afscheid is spontaan met een lach en een traan, pinksterweekend zien we elkaar wel weer, wij hebben besloten een fiets te huren en een stukje te gaan fietsen er is ook een bierbrouwerij (texels bier) op het eiland dus daar willen we ook heen, maar eerst naar de bakker om broodjes te halen en ontbijten, na het ontbijt gaan we naar de fiets verhuur en huren een fiets dus 4.

Mooi nou fietsen dan maar richting Den Burg, onderweg komen we nog langs de brouwerij maar die is pas om 13.00uur open, dus dan maar even naar Den Burg, effe lekker wandelen en winkeltjes kijken koffie drinken en wat eten, oke we gaan weer terug op naar de brouwerij.

Ik bespreek de rondleiding met een proevereitje erbij, ach wat maakt het uit als het maar gezellig is, na de rondleiding die interessant en leuk was krijgen we een proefbordje met 4 glaasjes bier er in allen verschillend van smaak, van licht naar sterk ed. Het smaakte prima hoewel er 1 bij zit die mijn voorkeur heeft de schuumkoppe, heerlijk gewoon. Na dit hele gedoe en gebeuren stappen we weer op de fiets en gaan we weer terug naar de boot, fietsen worden weer  ingeleverd. En we trekken wat warmere kleren aan want het is knap fris geworden, daarna gaan we nog even het dorp in voor een hapje eten.

We komen bij een zaakje waar het gezellig is en waar er simpel maar lekker eten is, een lieve dame helpt ons we gaan allen aan de pannenkoeken, na de pannenkoek heb ik nog wel honger dus hup doe mij maar een sate met brood, en voor Martijn ook Bernard en Axel bedanken zij zitten vol, alhoewel Benard wil wel een portie bitterballen, na dit te hebben genuttigd, gaan we nog voor een toetje gewoon lekker snoepen, ahahaha warme kersen met warme wafel en slagroom heerlijk ik neem er nog een gewoon omdat het lekker is, na dit heerlijk snoepen maken we nog even een wandeling naar de kop van de haven en zakken zo af naar de boot, bij de boot aangekomen doen we nog even een borreltje en zitten we nog even slap te kletsen, het begint weer klam te worden en besluiten het mandje op te zoeken, morgen 10.00uur  vertrekken dan zit het er weer op.

Zondag, dus vertrekken we om 10.00uur naar Anna Paulowna verwachte aankomst tijd 14.00uur dus dat is mooi op tijd voor Martijn, Axel en Bernard, Bernard moet nog naar Muiden om zijn auto op te halen en Axel moet nog grasmaaien en Martijn heeft het ook druk en ik, ik typ het verslag een dankbare taak, de mensheid vertellen wat je beleefd hebt en hoe andere het beleefd hebben, Frank en Gerd zullen nu wel thuis zijn, wij bijna, helaas ja zo gaat dat, we hebben weer een leuk rondje gevaren en weer andere dingen meegemaakt, ook voor Frank en Gerd zal het een mooie ervaring zijn geweest de eerste tocht voor hun en dan over de Noordzee is natuurlijk prachtig, het weer viel alles mee, de begin dagen waren wat nat maar kwa wind was het super en konden veel leuke dingen doen en hebben weer eens lekker gezeild, we waren met drie boten dit jaar maar het was een leuk clubje.

De tocht van Texel naar Den Helder gaat ondanks de 3 knopen stroom tegen vlot en ook de sluizen gaan vlot dus schiet het al op, eigenlijk gaat het te snel maar zo gaat het als je het naar het zin hebt.

Aangekomen in onze thuishaven staat vrouwlief al op ons te wachten, ze wil nog even broertje lief zien, het was een leuk weerzien tussen de twee, de spullen worden uitgeladen en naar de auto’s gebracht we nemen afscheid van Bernard en Axel en natuurlijk broertje Martijn, Martijn neemt Bernard nog even mee naar Muiden om de auto op te halen van Bernard, tjongejonge het was weer gezellig en gaaf volgend jaar maar weer, en misschien wel naar Engeland hahaha, jongens bedankt voor de gezelligheid en de fijne dagen en zeker weer tot volgend jaar…

Rob en Martijn van de Yentl

foto’s volgen nog