Hemelvaart tocht 2013 verslag

 

Hemelvaarttocht 2013

In principe zijn er een aantal routes mogelijk met een aantal variaties:

Rechtsom rondje Afsluitdijk, of linksom: eerste haven Den Oever, tweede haven Harlingen of Kornwerderzand of Makkum, derde haven Den Oever of Den Helder. Nachttocht over het IJsselmeer?

Aldus het plan van Peter. Dus gaan we weer een poging doen om te gaan nachtzeilen net als voorgaande jaar, mits het weer mee zit natuurlijk.

Peter heeft er zin in en wij natuurlijk ook. Peter heeft iedereen nog gemaild om af te zien van een voorbespreking, daar we toch met dezelfde personen op pad gaan, en er wordt afgesproken  dat we elkaar zien in de KMJC. Gezellig weer een Hemelvaarttocht. Peter kan nu ook mee: hij heeft niks raars of gebroken, dus alles in kannen en kruiken. Boten liggen in het water; benzine gehaald; de laatste boodschappen en ……………..

Tja soms zit het mee en soms zit het tegen. Marry, de vrouw van Peter, was in de week ervoor al niet erg lekker, dus naar de huisarts, en van de huisarts naar het ziekenhuis en de uitslag was, dat Marry zat met een zware blaasontsteking en daar kwam ook nog eens nierbekkenontsteking bij.

Het zag er dus niet zo fijn uit voor Marry en dus ook voor Peter. Peter wilde bij Marry blijven en besloot dus om niet met de Hemelvaarttocht mee te gaan. Heel begrijpelijk natuurlijk, en dus werd de scepter voor de tweede keer overgedragen aan Rob.

Deze was toch wel iets verrast, want tja, wat moeten we nu weer eens gaan doen.

Nou eerst maar eens het weer bestuderen, het weer bestuderen, en het weer bestuderen. Je wordt er niet echt vrolijk van, als je in Nederland iets wilt plannen, wat zich hoofdzakelijk buiten afspeelt. Je komt er dan echt wel achter dat het weer op de meest vervelende tijden dwars gaat doen. Dus ook deze Hemelvaarttocht: het weer volgens Windguru en de KNMI: veel wind, heel veel wind en nog meer wind, en later nog meer wind en regen, en alles uit de zuidwestelijke richting.

Nou eens kijken waar we allemaal al geweest zijn en waar niet, wat hebben we al gedaan en wat niet. Nou nou, toch al een leuk lijstje.

Hemelvaarttochten door de jaren heen:

2006 rondje Noord Holland

Anna Paulowna  –  Den Helder  –  Den Oever  –  Enkhuizen  –  Lelystad  –  Amsterdam  –  Zaandam  –  Akersloot  –  Alkmaar  –  Den Helder  – Anna Paulowna .

2007

Anna Paulowna  –  Den Oever  –  Medemblik  –  Hindelopen  –  Den Oever – Den Helder – Anna Paulowna.

2008 nachtzeilen

Anna Paulowna – Den Helder – Oude Schild – Den Oever – nachtzeilen – Stavoren – Den Helder – Anna Paulowna.

2009

Anna Paulowna – Den Helder – Oude Schild – Medemblik – Hindelopen – Den Oever – Anna Paulowna.

2010

Anna Paulowna – Den Helder – IJmuiden – Durgerdam – Medemblik – Den Oever – Anna Paulowna.

2011

Anna Paulowna – Oude Schild – Terschelling – Vlieland – Den Helder – Anna Paulowna.

2012

Anna Paulowna – Den Helder – Medemblik – Makkum – Kornwerderzand – Oude Schild – Anna Paulowna.

Tja, genoeg stof om over na te denken, maar wat gaan we doen?

Ik heb nog even een aantal stuurtafel formulieren gemaakt voor het geval dat we ergens zijn, waar we ons vervelen.

Texel, Den Oever uitgesloten, het tij tja, zelfs het tij zit tegen donderdag 6:30 en dan 12 uur later ook hoogwater Den helder, met donker weg wordt hem niet, in de avond weg wordt hem ook niet, is een verloren dag en we hebben er maar 4, dus ja, wat nu? woensdagavond weg wordt te laat om iedereen nog te bereiken en ja, wat dan?

Het weer zit toch ook niet mee. Windje 5/6, stroom tegen, wind tegen, wordt hem niet. Getverdriedubbeltjes. Peter mailen en horen: “heb jij nog ideeën?” Ja hoor, Amstelmeer of Akersloot. Nou dat is fijn, daar neem ik geen week voor vrij, om op het Amstelmeer te gaan liggen.

Nou ja, besloten wordt om sowieso naar de KMJC te gaan, omdat we daar zouden verzamelen en palaveren. Bertus had zijn boot morgens al naar de KMJC gevaren en zat de rest van de dag in Friesland. Dus die konden we toch ook niet meer bereiken.

Woensdag 8-5 14.30 uur vertrek vanuit Anna Paulowna naar de KMJC. We gaan dus toch op weg: Heinz en Claus, Axel en Bernhard, Rob en Martijn.

Maar Charlie, Simon en Paul komen vanuit de Haukus van de Marine Watersport, dus die zien we bij de Balgzandbrug.

Aankomst bij de KMJC om even over 17:00 uur. Was een wel grappig gebeuren. De havenjuffrouw stond al paraat om ons op te vangen en ons een plekje te wijzen. Was echt lief van haar. Nadat we allemaal een plekje hadden, was het eventjes een biertje, alvorens we naar het restaurant gingen om te palaveren. Bertus komt laat, hoor ik, nou ja dan hoort hij het later wel. Goed, het palaver is toch altijd wel spannend, zeker als je iets gaat vertellen wat als een teleurstelling gaat overkomen. Maar goed, even uitleggen wat het plan is en of er nog andere ideeën zijn.

Het plan wordt dus Akersloot en vandaaruit naar Amsterdam en via het Nauerna kanaal terug richting huis.

We leggen ons er bij neer dat het gewoon niet anders is. Gewoon pech met het weer. Dus nu dan maar het bier en de nasihap, slapen en morgen op tijd weg. En ja, het was weer knoert gezellig. Judy en Roy kwamen ook nog even buurten om broer Martijn nog even te spreken en de rest natuurlijk.

Donderdag 9-5 9:00 uur vertrekken we richting Amsterdam. Het waait inderdaad lekker 5/6 beaufort zuidwest, maar het gaat goed, ook door Alkmaar gaat het goed, al gaat het bij de spoorbrug wat minder. Die moet we bellen, wat trouwens niet in de almanak staat. Dus bij deze, als je door de spoorbrug van Alkmaar wilt, is dit het telefoonnummer: 088-2314108.

Aankomst bij de ARZV in Akersloot 17:00 uur.

Het afmeren gaat door de harde wind niet helemaal zonder slag of stoot. Ten eerste werd ik naar een veel te krappe box gedirigeerd, dus dat ging niet. Bertus kwam alleen aanzetten, omdat Paul op de kant stond om hem op te vangen. Zelfs de havenmeester kwam eraan te pas om hem te helpen, maar goed toen we allemaal lagen en de gemoederen tot rust kwamen, werd het wel aangenaam. Zeker na een paar biertjes, nog even hapje eten maken en dan lekker slapen en morgen zien we wel verder: het waait nu gewoon te hard en we hebben de tijd.

Vrijdag 10-5 10:00 palaver, wat doen we? Het waait nu 7/8 beaufort en de actuele golfhoogte IJsselmeer is nu 1.70 meter. Sjemig, ik sta er versteld van en niet alleen ik. Ook de anderen staan er toch even aan te denken, dat het te ruig is om verder te gaan.

Besloten wordt dat we niet verder gaan naar Amsterdam en dat we dus de hele dag voor ons zelf hebben. Wel gaan we op zoek naar een restaurantje, waar we een hapje kunnen gaan eten met elkaar bv een chinees. Dus dorpje in voor wat boodschapjes en zien waar die chinees zit.

We vinden er een en wel met 3 Michelin sterren. Zo, dit moet goed zijn. Terug bij de boot verslag uitbrengen bij de mannen en ‘s avonds zitten we bij de chinees, maar waar ze die sterren vandaan hebben weet ik niet, maar het eten viel wat tegen. En dat vond niet alleen ik: ook nog een paar anderen vonden het geen succes, maar goed we hadden iets warms en nattigs, en de sfeer was gezellig. Dus okee, teruglopend naar de boot, lopen we er nog even over na te mijmeren: hoe is ’t mogelijk? hoe krijgt die chinees die sterren? nou ja, vergeet het maar.

Bij de boot aangekomen kunnen we nog even wat nazitten en even bespreken hoe laat we morgen teruggaan richting ‘t Zand of verder, als we Alkmaar voorbij zijn. De rest maakt niet zoveel uit: we kunnen rustig aan doen.

Zaterdag 11-5 10:00 uur vertrekken we. Het is redelijk weer. Het waait nog steeds, al is het niet zo hard meer, 4/5 beaufort, het is goed te doen. Alleen bokkoud. Voor de wind schiet het lekker op. Ook Alkmaar, zijn we zo door heen. Alkmaar uit en zeilen hijsen. He he, eindelijk even lekker zeilen al waait het niet zo hard meer. Komt natuurlijk ook door de luwte van de gebouwen. Maar ja, het is leuk spelevaren en ook Martijn geniet met volle teugen: lekker sturen en de wind zoeken, het schiet lekker op. Simon gaat zo hard (terwijl die niet eens zeilt) dat hij de verkeerde vlotbrug oproept tot ergernis van de brugwachter, haha. Kan een keer gebeuren: je hebt er ook zoveel.

’t Zand aankomst 15:10 uur. Er is plek zat, dus aanmeren maar, kop in de wind, jep, zo gaat het goed. Bertus en Paul besluiten ineens om door te varen. Okee, ook goed. Doei, doei. Wij gaan heerlijk bbquen, dus spullen halen en de fik er in,  ole. Toch is en blijft dit het leukste onderdeel van de hemelvaarttocht: lekker fikkiesteken en vlees zwart blakeren.

Martijn toont zich een ware meester in het aansteken van de bbq. Ook in het bakken is het een ware kok, hahha.

Lekker gegeten, gedronken en gelachen. Tijd om de boel een beetje op te ruimen. Heeee regen, zomaar een buitje. Nee, niet zomaar een buitje. Het houdt niet meer op. Dit is een grote bui. Nou, dan maar afwassen en onder de wol. Welterusten. Hoe laat gaan we weggggggg ?

Zondag 12-5  De spoorbrug draait vanaf 9:00 uur: ‘t is zondag he.

Simon wil wel op tijd vertrekken, want dan kan hij nog naar een feestje toe. Dat zien we wel zitten. Ook Axel en de rest hebben er geen bezwaar mee om rond 8:15 uur te vertrekken. Dus so be it.

8:15 uur vertrekken we dus richting huis: nog even spelevaren.

Bij de spoorbrug ruim ik de fok maar weer op. Hij is nu lekker droog.

Aangekomen bij de Kooybrug nemen we afscheid van Charlie en Simon: zij gaan rechtdoor naar Den Helder. Daar heeft Simon de boot liggen.

Wij gaan nog even door de sluis en dan het Balgzandkanaal, dan Ewijcksluis en de Ewijcksvaart, de brug bij Anna Paulowna, en dan zijn we weer terug in de box, en kan de boot weer lekker deinen op de golven van het Ouwe Veer.

Thuis in de haven nemen we nog even een drankje en nemen we afscheid van Charlie (deze was alweer gearriveerd in Anna Paulowna) Axel, Bernhard, Heinz en Claus.

Het zit er weer op. Een beetje onvoldaan gevoel hou ik er aan over: ik had zo graag ander weer willen hebben. Goed weer, zodat we lekker konden zeilen en genieten van het lente zonnetje, maar tja dat bleef uit.

Alles, maar dan ook alles, kan je plannen. Behalve het weer. En toch, als ik weer aan deze Hemelvaarttocht denk, en ik bedenk me in wat voor gezelschap ik me bevind, dan prijs ik me rijk: het was, ondanks het slechte weer, evengoed weer geslaagd. Dit mede door jullie bereidwilligheid om er toch wat leuks van te maken. Ik dank jullie hartelijk voor de gezellige dagen en jullie kunnen volgend jaar weer op me rekenen, en zeker weer met de commandovlag .

 

Rob en Martijn van de YENTL